မဂၤလာပါရွင္.. ဒီဘေလာဂ္ေလးကို ၂၀၀၆ ၾသဂုတ္လမွာ စတင္ေရးခဲ႔ပါတယ္။ အခုေတာ႔ အိမ့္ခ်မ္းေျမ့ေဒါ့ကြန္းမွာ စာေတြ ဆက္ေရးေနေၾကာင္းပါ...။
လာလည္ေသာ လူနည္းစု ေမာင္ႏွမမ်ားကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင္။

Tuesday, November 17, 2009

ကေနဒါသို႔ (အလည္လာလိုသူမ်ားႏွင့္ ေက်ာင္းတက္လိုသူမ်ားအတြက္)

ကၽြန္မကို စာဖတ္သူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ကေနဒါႏိုင္ငံကို ဘယ္လိုလာလို႔ရသလဲ၊ ဘာေတြျပင္ဆင္ဖို႔လိုသလဲ စတဲ႔ အေၾကာင္းအခ်က္ေတြနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ေရးခိုင္းေနၾကတာ ၾကာပါၿပီ။ ကၽြန္မအေနနဲ႔ အခ်ိန္၊ ခြန္အား စသျဖင့္ မရွိတာရယ္… ဒီလိုအေၾကာင္းကိုေရးတဲ႔အခါမွာ သတင္းအခ်က္အလက္စုံစုံလင္လင္နဲ႔ ေ၀မွ်နိုင္ဖို႔အတြက္ ေသေသခ်ာခ်ာ ဖတ္ရႈေလ႔လာမွာရယ္ စတဲ႔ အေၾကာင္းေတြေၾကာင့္ အခ်ိန္လင့္ခဲ႔ပါတယ္။ အခုေတာ႔ တတ္နိုင္တဲ႔ ဘက္က ေရးေပးမယ္လို႔ ဆုံးျဖတ္လိုက္ပါတယ္။ ကေနဒါအစိုးရရဲ႕ ၀က္ဘ္ဆိုက္ (www.cic.gc.ca) ေပၚက အခ်က္အလက္ေတြအျပင္၊ ကိုယ္ေတြ႔အျဖစ္မ်ားကိုပါ ထည္႔သြင္းေရးထားပါတယ္လို႔ ေျပာလိုပါတယ္ရွင္။

ပထမဆုံးအေနနဲ႔ ကေနဒါႏိုင္ငံထဲကို ဘယ္လိုနည္းေတြနဲ႔ လူေတြ၀င္လာၾကသလဲဆိုရင္ေတာ႔ အလည္အပတ္အေနနဲ႔၊ စာလာသင္တဲ႔အေနနဲ႔၊ အလုပ္လာလုပ္တဲ႔အေနနဲ႔ (temporary worker)၊ ေျပာင္းေရႊ႕ေနထိုင္လာသူေတြအေနနဲ႔၊ ခိုလႈံလာသူေတြ(ဒုကၡသည္ေတြ) အေနနဲ႔၊ စသျဖင့္ ၀င္လာၾကပါတယ္။

အလည္အပတ္အေနနဲ႔လာမယ္ဆိုရင္ေတာ႔ ….

ပါစ္ပို႔ သို႔မဟုတ္ travel document တစ္ခုခုရွိရပါမယ္
က်န္းမာေရးေကာင္းရပါမယ္

ကေနဒါမွာ ေနရန္ရည္ရြယ္ခ်က္မရွိဘူးဆိုတာကို သက္ေသျပႏိုင္ရပါမယ္။ ဥပမာ.. ျမန္မာျပည္မွာ အိုး၊အိမ္၊အလုပ္အကိုင္၊ မိသားစု၀င္ေတြ က်န္ခဲ႔တယ္၊ ျမန္မာျပည္ကိုပဲ ျပန္မယ္၊ ကေနဒါမွာ တစ္သက္လုံးအေျခခ်ဖို႔ စိတ္ကူးမရွိဘူးဆိုတာေတြကို ကေနဒါလူ၀င္မႈႀကီးၾကပ္ေရးက ယုံၾကည္မႈရွိေအာင္ သက္ေသျပနိုင္ရပါမယ္။
ကေနဒါႏိုင္ငံမွာ လာေရာက္လည္ပတ္ေနစဥ္မွာ သုံးစြဲရန္ ေငြေၾကးျပည္႔စုံတာကိုလည္း ျပရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ကေနဒါကေန မိတ္ေဆြ၊ေဆြမ်ိဳးတစ္ဦးဦးက letter of invitation ေပးရင္ေတာ႔ အဲဒီစာဟာ အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါတယ္။

(ဒီေနရာမွာ ကိုယ္ေတြ႔အျဖစ္အပ်က္ေတြအရ ကေနဒါမွာ သားသမီးရွိေနတာေတာင္၊ ေမာင္ႏွမအရင္းရွိေနတာေတာင္ အလည္လာရန္ဗီဇာမရတဲ႔ သူေတြရွိဖူးပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္ မရသလဲဆိုရင္ ျမန္မာျပည္မွာ အိုးပိုင္၊အိမ္ပိုင္၊ အလုပ္အကိုင္ေတြရွိတာကို သက္ေသျပႏိုင္ေပမယ္႔လည္း မိမိရဲ႕ေဆြမ်ိဳးသားခ်င္းေတြက အကုန္နီးပါး ကေနဒါေရာက္ေနျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာ ပိုင္ဆိုင္မႈေတြ ဘယ္ေလာက္ရွိေနေန family ties မက်န္ရစ္ေတာ႔တဲ႔အတြက္ ကေနဒါမွာပဲ အေျခခ်ေနသြားနိုင္တဲ႔ အေျခအေနရွိတယ္လို႔ ကေနဒါလူ၀င္မႈႀကီးၾကပ္ေရးက ယူဆၿပီး ထိုသုိ႔ေသာ လူေတြကို ဗီဇာ မထုတ္ေပးတဲ႔ အျဖစ္မ်ိဳးေတြကို သတိျပဳေစလိုပါတယ္။ အခ်ိဳ႕ေတြက်ေတာ႔လည္း အလည္လာၿပီး ဒီကိုေရာက္ေတာ႔မွ ႏိုင္ငံေရးခိုလႈံလိုခြင္႔ ေလွ်ာက္ၾကတာကိုလည္း ျမင္ဖူးပါတယ္။ refugee status ရသြားသူေတြရွိသလို၊ မရလို႔ ျပန္သြားရသူေတြလည္း ရွိပါတယ္။ ႀကဳံဖူးသမွ်ထဲမွာေတာ႔ အသက္ႀကီးသူေတြကေတာ႔ ျပန္သြားၾကတာ မ်ားပါတယ္)

Single-entry visa and Multiple-entry visa

Single-entry visa ကေတာ႔ အားလုံးသိတဲ႔အတိုင္း တစ္ခါသာ ၀င္ခြင္႔ေပးတဲ႔ ဗီဇာျဖစ္ပါတယ္။ ကေနဒါကိုေျခခ်တာနဲ႔ လူ၀င္မႈႀကီးၾကပ္ေရးအရာရွိက ကိုယ္႔စာအုပ္ေပၚမွာ ျပန္ရန္ရက္စြဲရိုက္နွိပ္ေပးလိုက္ပါတယ္။ ဘာရက္စြဲမွာ မရိုက္ႏွိပ္လုိက္ဖူးဆိုရင္ေတာ႔ ေရာက္ၿပီး ေျခာက္လျပည္႔တဲ႔ေန႔မွာ ျပန္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။

Multiple-entry visa ကေတာ႔ ငါးႏွစ္အထိ သက္တမ္းရွိပါတယ္။ ဒီငါးႏွစ္အတြင္း အႀကိမ္ေပါင္းမ်ားစြာ ၀င္နိုင္ထြက္နိုင္ပါတယ္။

ေက်ာင္းတက္လိုသူမ်ား

ကေနဒါနိုင္ငံကို တစ္ႏွစ္လွ်င္ အဂၤလိပ္စာနဲ႔ ျပင္သစ္စာ လာသင္သူေတြ ၁၃၀, ၀၀၀ ခန္႔ရွိပါတယ္။ စာလာသင္လိုသူမ်ားကေတာ႔ a study permit သို႔မဟုတ္ a temporary resident visa လိုအပ္ပါတယ္။ study permit မေလွ်ာက္ခင္မွာေတာ႔ သက္ဆိုင္ရာေက်ာင္း (ေကာလိပ္၊ ယူနီဗာစတီ) က ၀င္ခြင္႔ရရွိၿပီးသား ျဖစ္ရပါမယ္။ colleges, universities and technical schools ေတြကေတာ႔ သူနဲ႔သက္ဆိုင္တဲ႔ ၀င္ခြင့္စည္းကမ္းမ်ား သူ႔ဟာသူရွိၾကပါတယ္။ ဒါကေတာ႔ လူ၀င္မႈႀကီးၾကပ္ေရးနဲ႔ မဆိုင္ေတာ႔ပါဘူး။

တကၠသိုလ္၊ ေကာလိပ္ေက်ာင္းမ်ားကို တက္ေရာက္လိုသူမ်ားကေတာ႔ ေအာက္ပါဆိုက္မ်ားမွ သတင္းအခ်က္အလက္မ်ား ရယူႏိုင္ပါတယ္ရွင္။
Association of Universities and Colleges of Canada
Association of Canadian Community Colleges
Canadian Information Centre for International Credentials

ပုဂၢလိက ေက်ာင္းမ်ားနွင္႔ပတ္သက္ၿပီး သိလိုပါက ဒီဆိုက္ဒ္ ကို သြားပါ။

အဲသလို… ကိုယ္တက္ခ်င္တဲ႔ေက်ာင္း၊ တက္လိုတဲ႔ ဘာသာရပ္ကို ေရြးခ်ယ္ၿပီးၿပီဆိုရင္ေတာ႔ အဲဒီေက်ာင္းက ၀င္ခြင္႔ရေအာင္ အရင္ေလွ်ာက္ရပါမယ္။ University and college ေတြကို ေလွ်ာက္မယ္ဆိုရင္ေတာ႔ တစ္ႏွစ္ႀကိဳတင္ေက်ာင္းေလွ်ာက္ရန္ အႀကံေပးၾကပါတယ္။ ကုန္က်စရိတ္၊ ေနစရိတ္၊ စားစရိတ္မ်ားနဲ႔ ပတ္သက္သမွ် အခ်က္အလက္ေတြကို ေက်ာင္းမ်ားမွ ရရွိနိုင္ပါတယ္။

ေက်ာင္းမွ ၀င္ခြင့္က်ၿပီဆိုလွ်င္…

ကိုယ္႔မွာ ေငြအလုံအေလာက္ရွိေၾကာင္း၊ ကိုယ္နဲ႔လိုက္လာမယ္႔ မိသားစု၀င္ေတြကိုလည္း ေနေနသမွ်မွာ ေထာက္ပ့ံႏိုင္ေၾကာင္း၊ အျပန္လမ္းခရီးစရိတ္ပါပါေၾကာင္း စသည္တို႔ကို ကေနဒါႏိုင္ငံ လူ၀င္မႈႀကီးၾကပ္ေရးကို ျပရမွာျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးေကာင္းသူျဖစ္ေၾကာင္း၊ criminal record မရွိေၾကာင္း အဲသလို လုပ္ရိုးလုပ္စဥ္ အေထာက္အထားေတြကိုလည္း ျပရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အဓိကကေတာ႔ ေက်ာင္းၿပီးတာနဲ႔ ကေနဒါကေန ျပန္မွာျဖစ္ေၾကာင္း ကေနဒါလူ၀င္မႈႀကီးၾကပ္ေရး အရာရွိ ယုံၾကည္ေစရပါမယ္။

study permit မလိုအပ္သူမ်ား

သူတို႔ကေတာ႔ ေျခာက္လနဲ႔ေအာက္သင္တန္းလာတက္သူမ်ား၊ Foreign representatives မ်ား နဲ႔ Visiting Forces Act ေအာက္က foreign armed forces မ်ားကေတာ႔ ပါမစ္ မလိုေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔လည္း ေျခာက္လနဲ႔ေအာက္ သင္တန္းလာတက္သူမ်ားကို လိုလိုမယ္မယ္ ပါမစ္ေလွ်ာက္ရန္ေတာ႔ အႀကံေပးေလ႔ရွိပါတယ္။

ကေနဒါကို ေက်ာင္းသားတစ္ေယာက္အေနနဲ႔ ေရာက္လာၿပီဆိုရင္ စာသင္ေနရင္းနဲ႔လည္း ၀င္ေငြရေအာင္ အလုပ္လုပ္ရန္ (on campus/ off campus) ပါမစ္ေလွ်ာက္နိုင္ပါတယ္။

အလုပ္လုပ္ရန္ပါမစ္ေလွ်ာက္ထားလိုသူေတြကေတာ႔ study permit ရထားတဲ႔ အခ်ိန္ျပည္႔ေက်ာင္းသားမ်ားျဖစ္ရပါမယ္။ အဲဒီေက်ာင္းသားေတြဟာ
ျပည္နယ္ေကာလိပ္၊ ယူနီဗာစတီေတြမွ ေက်ာင္းသားမ်ားျဖစ္ရပါမယ္။

ပုဂၢလိကေက်ာင္းမ်ားမွာ ပညာသင္ၾကားေနသူေတြဆိုရင္လည္း အဲဒီ ပုဂၢလိကေက်ာင္းေတြဟာ public institution ေတြလိုပဲ စည္းမ်ဥ္းစည္းကမ္းနဲ႔ လည္ပတ္ထားတဲ႔ ေက်ာင္းမ်ားအျပင္ ကေနဒါအစိုးရထံမွာ ၅၀%ေထာက္ပံ႔ေၾကး ရရွိထားတဲ႔ ေက်ာင္းမ်ားျဖစ္ရပါမယ္။

public institution ေတြမဟုတ္ရင္လည္း ျပည္နယ္အစိုးရေတြမွ ဒီဂရီေပးရန္ခြင္႔ျပဳထားတဲ႔ private institution မ်ားျဖစ္ရပါမယ္။

အလုပ္ပါမစ္မ်ားကေတာ႔ မ်ားေသာအားျဖင့္ တစ္ပတ္ကို နာရီ၂၀ထက္ပိုၿပီး လုပ္ခြင့္ေပးေလ႔ မရွိပါဘူး။ ေႏြရာသီ၊ ေဆာင္းရာသီ ေက်ာင္းပိတ္ရက္ေတြမွာေတာ႔ အခ်ိန္ျပည္႔အလုပ္လုပ္ခြင့္ရွိပါတယ္။

Co-op and internship programs

အဲဒါေတြကေတာ႔ အလုပ္တစ္ဘက္ ေက်ာင္းတစ္ဘက္နဲ႔ ကိုယ္လိုခ်င္တဲ႔ ဘြဲ႔ကို ရယူသြားၾကတဲ႔ ပရိုဂရမ္ေတြပါ။ ေက်ာင္းတက္ရင္း အလုပ္လုပ္ရမယ္႔ ပရိုဂရမ္က ကိုယ္႔ရဲ႕ academic program ထဲမွာ ပါၿပီးသားျဖစ္ရပါမယ္။ ဥပမာ ေက်ာင္းစာက အမွတ္ ၇၀%၊ Co-op ပရိုဂရမ္မွ အမွတ္ ၃၀% အဲသလိုမ်ိဳးပါ။ ဒီလို ပရုိဂရမ္ေတြကေတာ႔ ဘြဲ႔ရရန္ အခ်ိန္အနည္းငယ္ ပိုေပးရတတ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ္႔လည္း ေက်ာင္းၿပီးတာနဲ႔ ဒီအလုပ္ထဲမွာ တစ္ခါတည္း တန္းၿပီး အလုပ္ရၾကတာေတြ လည္း ရွိပါတယ္။

ေက်ာင္းၿပီးလို႔ ကေနဒါမွာ အလုပ္ဆက္လုပ္လိုသူမ်ား

ထိုသူမ်ားအေနနဲ႔လည္း အလုပ္ပါမစ္ကို ဆက္ေလွ်ာက္နိုင္ပါတယ္။ ပါမစ္သက္တမ္းကေတာ႔ ကိုယ္တက္ခဲ႔တဲ႔ ႏွစ္ထက္ နည္းပါတယ္။ ဥပမာ.. ေလးနွစ္တက္ထားသူေတြဟာ သုံးႏွစ္ဆက္လုပ္ခြင့္ရွိပါတယ္။ ရွစ္လသင္တန္းတက္ထားသူေတြဟာ ရွစ္လထက္ပိုၿပီး အလုပ္ပါမစ္နဲ႔ ဆက္ေနခြင့္ မရွိပါဘူး။ အနည္းဆုံးေတာ႔ ရွစ္လသက္တမ္းရွိတဲ႔ သင္တန္းကို လာတက္သူျဖစ္ရပါမယ္။ ေက်ာင္းမွ ေထာက္ခံစာလည္းလိုပါတယ္.. ေက်ာင္းၿပီးရန္ အဆင္သင့္ျဖစ္ေနပါၿပီဆိုတဲ႔ ေထာက္ခံခ်က္မ်ိဳး (Transcript or an official letter ndicating that you have met the requirements for completing your academic program) ျဖစ္ရပါမယ္။ ဒီလိုပါမစ္မ်ိဳးကေတာ႔ သက္တမ္းသုံးႏွစ္အထိပဲ ေပးေလ႔ရွိပါတယ္။ Canada-China Scholars Exchanges Program ေတြနဲ႔ အျခားစေကာလားရွစ္ ရၿပီးေက်ာင္းလာတက္သူမ်ားအေနနဲ႔ေတာ႔ ဒီလိုပါမစ္မ်ိဳး ရေလ႔ မရွိပါဘူး။

ေက်ာင္းလာတက္သူမ်ားရဲ႕ အိမ္ေထာင္ဘက္မ်ား အလုပ္ပါမစ္

ထိုသူမ်ားကေတာ႔ မိမိရဲ႕အိမ္ေထာင္ဘက္ သို႔မဟုတ္ ပါတနာျဖစ္တဲ႔ ေက်ာင္းတက္ေနသူဟာ အခ်ိန္ျပည္႔ေက်ာင္းတက္ေနသူျဖစ္ရပါမယ္။ ထိုေက်ာင္းတက္ေနသူမွာလဲ အလုပ္ပါမစ္ရွိရပါမယ္။ ေက်ာင္းလာတက္သူမ်ားရဲ႕ အိမ္ေထာက္ဘက္ေတြအလုပ္လုပ္နိုင္တဲ႔ သက္တမ္းကလည္း အေပၚကေဖာ္ျပထားတဲ႔ သက္တမ္းအတိုင္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

(ဒီေနရာမွာ ကၽြန္မကိုယ္ေတြ႔အရ.. ေက်ာင္းတက္ေနရင္းတန္းလန္း အလုပ္ေကာင္းေကာင္း ရသြားသူေတြဟာ ေက်ာင္းဆက္မတက္ျဖစ္ေတာ႔ဘဲ အလုပ္ထဲမွာ နစ္ျမဳပ္သြားၾကတာေတြကို ျမင္ရပါတယ္။ အသက္ေလး ၂၀-၂၂ ေလာက္မွာ တစ္နာရီကို ေဒၚလာ ၂၀ေလာက္ရၿပီး ကားေတြ၊ တိုက္ခန္းေတြ ၀ယ္ၿပီး အေၾကြးဆပ္ရင္း အဲဒီအလုပ္ထဲမွာ နစ္ၿပီး ပညာတစ္ပိုင္းတစ္စေတြ ျဖစ္သြားၾကတာေတြ ရွိပါတယ္။ ေက်ာင္းၿပီးလဲ ဒီေလာက္လခပဲ၊ ဒီထက္ေတာင္နည္းနိုင္တယ္.. ဒီလိုအလုပ္ေကာင္းေကာင္းမ်ိဳးမရဘဲ တန္ရုံအလုပ္ေလာက္မွာ လုပ္ေနရတဲ႔ ဘြဲ႔ရေတြကို ၾကည္႔ၿပီး ေက်ာင္းဆက္ မတက္သူေတြလည္း အမ်ားႀကီးပါပဲ.. ဒီၾကားထဲ အိမ္ေထာင္ရက္သားက်သြားရင္ ေက်ာင္းနဲ႔က ပိုၿပီးေ၀းသြားၾကတာေတြလည္းရွိပါတယ္။ အခ်ိဳ႕က်ေတာ႔လည္း ေက်ာင္းလာတက္တာဟာ ဟန္ျပသက္သက္သာျဖစ္ၿပီး နီးစပ္ရာ ကေနဒီယန္ေတြနဲ႔ လက္ဆက္လိုက္ၿပီး ဒီမွာပဲ ေနသြားၾကတာေတြလည္း ရွိပါတယ္။ အခ်ိဳ႕က်ေတာ႔လည္း အေမရိကားဘက္ကို ဗီဇာေလွ်ာက္ၿပီးတရား၀င္ျဖစ္ေစ၊ တရားမ၀င္ျဖစ္ေစ ကူးသြားတာေတြရွိပါတယ္။

အခ်ိဳ႕က်ေတာ႔လည္း အဂၤလိပ္စာလာသင္ရင္း ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ သူတို႔ကို ညွင္းပန္းႏွိပ္စက္လို႔ နိုင္ငံေရးအရ ခိုလႈံလိုေၾကာင္း လိမ္လည္ေလွ်ာက္ထားသူေတြလည္း ရွိပါတယ္။ ဆႏၵျပပြဲေတြမွာ လက္သီးလက္ေမာင္းတန္းၿပီး ဓာတ္ပုံအရိုက္ခံၿပီး ခိုလႈံခြင့္ေလွ်ာက္ထားရန္ တရားရုံးတက္ၾကတာေတြလည္း ျမင္ဖူးပါတယ္။ refugee status ရသြားသူေတြရွိသလို၊ မရဘဲ ျပန္သြားရသူေတြလည္း ရွိပါတယ္။ ဗုဒၵဘာသာ၀င္ေတြအျဖစ္မွ ရုတ္တရက္ ခမည္းေတာ္၊ သားေတာ္၊ သန္႔ရွင္းေသာ ၀ိညာဥ္ေတာ္ျဖစ္သြားၿပီး၊ ျမန္မာခရစ္ယာန္ဘုန္းေတာ္ႀကီးမ်ားထံမွ ေထာက္ခံခ်က္မ်ားရယူၿပီး ကေနဒါမွာ ေနလို႔ရေအာင္ ႀကိဳးစားၾကသူေတြကိုလည္း ျမင္ေတြ႔ရပါတယ္။ ဒီလိုတိုင္းျပည္တစ္ခုမွာေနရရန္ မိမိရဲ႕ယုံၾကည္မႈ၊ ခံယူခ်က္ေတြကိုေတာင္ အခက္အခဲအမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ စေတးဖို႔၀န္မေလးၾကသူေတြကို ႀကိဳးစားၿပီး စာနာနားလည္ေပးႏိုင္ေပမယ္႔လည္း ဒီလိုလုပ္ရပ္မ်ိဳးကိုေတာ႔ လူငယ္ေတြအေနနဲ႔ တတ္ႏိုင္သေလာက္ ေရွာင္ၾကပါလို႔ ေစတနာနဲ႔ ေျပာလိုပါတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လည္းဆိုေတာ႔ ကိုယ္ရတဲ႔ အရာဟာ ေပးဆပ္လိုက္ရတဲ႔ ကိုယ္႔ခံယူခ်က္၊ ယုံၾကည္ခ်က္ေတြနဲ႔ လဲရေလာက္ေအာင္ မတန္လို႔ပါပဲ။ အခုမသိသာလည္း ေနာင္တစ္ခ်ိန္မွာ သိသာလာပါလိမ္႔မယ္.. ကိုယ္႔စိတ္ဓာတ္၊ ကိုယ္႔မိသားစု၊ သားသမီး၊ ေနာက္ဆုံးကိုယ္ ေမြးဖြားႀကီးပ်င္းခဲ႔တဲ႔ တိုင္းျပည္ အကုန္မီးခိုးၾကြက္ေလွ်ာက္ မတန္လို႔ပါဘဲ။ ဒါဟာမွန္ကန္တယ္လို႔ ကိုယ္႔ကိုကိုယ္ မလိမ္ဘဲ ယုံတယ္ဆိုရင္ေတာ႔ လုပ္ပါ၊ ျဖစ္သင့္တယ္။

ကေနဒါမွာ ေက်ာင္းလာတက္ၿပီး ႏိုင္ငံေရးလည္းတစ္ကယ္ဘယ္တုန္းကမွ မလုပ္ခဲ႔ဘဲနဲ႔ ႏိုင္ငံေရးခိုလႈံခြင့္ရသြားတဲ႔ သူေတြဟာ၊ ႏွစ္အနည္းငယ္ၾကာတဲ႔အခါမွာေတာ႔ ကေနဒီယန္ပါစ္ပို႔မွာ ျမန္မာျပည္တရား၀င္ ၀င္ခြင့္ဗီဇာႏွိပ္ၿပီး ရန္ကုန္ေလဆိပ္မွ တဆင့္ ျပည္တြင္းထဲကို ေဘးမသီရန္မခ ကူးခ်ည္သန္းခ်ည္သြားလာေနၾကတာေတြ၊ ျပည္တြင္းမွာ စီးပြားေရးလုပ္ငန္းမ်ားကို တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ လုပ္ကိုင္ေနၾကတာကိုလည္း ျမင္ေတြ႕ရပါတယ္။
ဆိုးတာကေတာ႔ မိဘက ရွိစုမဲ႔စုေငြနဲ႔ ႏိုင္ငံျခားမွာ ေက်ာင္းတက္ရန္လႊတ္လိုက္တာ.. မိဘသေဘာမတူႏိုင္ေလာက္တဲ႔သူနဲ႔ အတူတူေနၿပီး ကေလးရသြားလို႔ လက္ထပ္လိုက္ရၿပီး ေက်ာင္းတ၀က္တပ်က္ျဖစ္သြားတာေတြလည္း ရွိပါတယ္။ မဂၤလာပြဲမွာ မိဘေတြဟာ ဟန္မေဆာင္ႏိုင္ၾကေတာ႔ပဲ မ်က္ရည္ျဖိဳင္ျဖိဳင္က်ေနတာေတြကိုလည္း ျမင္ဖူးပါတယ္။ ေနာက္ဆုံး မရ ရေအာင္ သမီးနဲ႔ ကေလးကို သူတို႔တိုင္းျပည္ကို ျပန္ေခၚသြားတာေတြလည္း ႀကဳံဖူးပါတယ္။

အဆိုးဆုံးကေတာ႔ ကိုယ္နဲ႔လူမ်ိဳးတူတယ္ဆိုၿပီး အားကိုးၿပီး တစ္ခန္းထဲအိမ္အတူတူငွားေနကာမွ လူမ်ိဳးတူေယာကၤ်ားေလးေတြရဲ႕ ေစာ္ကားျခင္းခံရၿပီး အသက္ပါဆုံးရႈံးရတာေတြ၊ ပန္းၿခံထဲမွာ အားကစားသြားေလ႔က်င့္တာ မေတာ္မတရားျပဳက်င့္ခံရလို႔ တစ္သက္လုံး ဒုကၡိတျဖစ္သြားရတဲ႔ ဂ်ပန္၊ ေဟာင္ေကာင္၊ တရုပ္အမ်ိဳးသမီးေလးေတြရဲ႕ ဘ၀ေတြကိုလည္း ျမင္ေတြ႔ခဲ႔ရ၊ ၾကားခဲ႔ရဖူးတဲ႔အတြက္.. သားသမီးေတြကို ႏိုင္ငံျခားပညာရပ္ကိုေလ႔လာဆည္းပူးေစလိုတဲ႔ မိဘမ်ားအေနနဲ႔ ဒီအခ်က္ေတြကိုပါ ထည္႔သြင္းစဥ္းစားေစလိုပါတယ္)

ေျပာင္းေရႊ႕ေနထိုင္လာသူမ်ားနဲ႔ ခိုလႈံလိုသူမ်ား ဘယ္လိုနည္းနဲ႔လာၾကသလည္းဆိုတာကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ဆက္လက္ေဖာ္ျပေပးသြားမွာျဖစ္ပါတယ္ရွင္။

ကေနဒါသို႔ (အလုပ္လာလုပ္လိုသူမ်ားအတြက္)

**ဒီေဆာင္းပါးကို အီးေမးလ္နဲ႔ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ဖိုရမ္ေတြမွာပဲျဖစ္ျဖစ္ ဆက္လက္ေ၀မွ်ၾကမယ္ဆိုရင္ ကၽြန္မ အိမ္႔ခ်မ္းေျမ႕ေရးသားထားတာဆိုတာေလးေတာ႔ ေဖာ္ျပေပးၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံအပ္ပါတယ္ရွင္… **

Comments from ainchannmyay.com
1.

ဗဟုသုတ အျဖစ္ လာဖတ္သြားပါတယ္အမေရ.. သူမ်ားႏိုင္ငံမွာ သြားေနရတာလဲ မလြယ္ပါလားေနာ္..

Comment by စႏၵကူး — November 17, 2009 @ 5:15 pm |Edit This
2.

အခုလို အေသးစိတ္ေလးေတြ ရွင္းျပၿပီး ေရးသားေပးသြားလို႔ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ မလြယ္ဘူးေနာ္ သူမ်ားႏိုင္ငံမွာ ေနဖို႔ဆိုတာ တကယ့္ကို မလြယ္ပါလား မေလးရယ္…

ခင္မင္ေလးစားလွ်က္

Comment by ဒ႑ာရီ — November 17, 2009 @ 6:19 pm |Edit This
3.

လာလည္ဖတ္ရွဳသြားပါတယ္ရွင္ ။

Comment by ခ်စ္ငယ္ — November 17, 2009 @ 6:20 pm |Edit This
4.

မမအိမ္႔ေရ…
ဗဟုသုတေတြ အမ်ားၾကီးရသလို ေတြးစရာေလးေတြ အံ႔ၾသစရာေလးေတြပါ ရလိုက္တယ္ …ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္ …. မမ အားရင္ တရားလာနာဖို႔ဖိတ္ပါတယ္ … ေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ႕ပါေစ….။
ညီမေလး ႏွင္း

Comment by ႏွင္းေဟမာ — November 17, 2009 @ 6:47 pm |Edit This
5.

ကေနဒါႏုိင္ငံ သြားဖုိ႕သူေတြ အတြက္ အသံုး၀င္ အက်ိဳးရွိတဲ့ ပို႕စ္ေလးတစ္ခုပါ အခုလုိ အခ်ိန္ေပးျပီး ေရးသားေပးတာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္

Comment by Waing — November 17, 2009 @ 8:19 pm |Edit This
6.

Ma, thanks for sharing.

Comment by Nan Thandar — November 17, 2009 @ 9:18 pm |Edit This
7.

အရမ္းကို ဗဟုသုတရပါတယ္ရွင္…
အခုလို တင္ျပေပးတာ ေက်းဇူးပါ…

Comment by အိမ္မက္ခ်ိဴ — November 18, 2009 @ 2:03 am |Edit This
8.

ျသဇီကို သြားခ်င္ရင္ ဘာေတြ ဘယ္လိုရွိတယ္ဆိုတာေလး လည္းသိခ်င္ပါတယ္ခင္ဗ်ာ ။ ေစာင္႕ေမွ်ာ္ေနပါ႕မယ္ ။

Comment by ကိုရင္တာေတ — November 18, 2009 @ 3:50 am |Edit This
9.

ရည္ရြယ္ခ်က္ေကာင္းတဲ့ ပို ့စ္ေလးအတြက္ ေက်းဇူးပါအိမ့္ေရ… သတင္းျဖန္ ့ေ၀ရံုသက္သက္ မဟုတ္ပဲ ေစတနာေလးေတြနဲ ့ေရးထားတဲ့ အနီေရာင္စာလံုးေလးေတြအတြက္ ပိုျပီးေက်းဇူးပါ.. အမနဲ ့အရမ္းရင္းနွီးတဲ့ အမၾကီးတေယာက္လဲ သြားလိမ့္မယ့္… အိမ့္နဲ ့တျမိဳ ့ထဲမ်ားျဖစ္ေနမလား… ေသခ်ာေမးျပီး သူသြားခါနီးမွ အီးေမးလ္ပို ့လိုက္မယ္… အိမ့္အတြက္ အမွတ္တရတခုခုထည့္ေပးခ်င္လို ့ပါ…

Comment by တန္ခူး — November 18, 2009 @ 9:56 pm |Edit This
10.

ေၾကာက္လိုက္တာ အမရာ။ ႏုိင္ငံျခားသြား ျပီးပညာသင္ခ်င္တယ္ဆုိ ဒါေတြ ထည့္စဥ္းစားရမွာ ေက်းဇူးပါ။

Comment by zwesoelwin — November 27, 2009 @ 11:21 pm |Edit This


1 comment:

SU SANDAR said...

Thank you so much for this post!
Really appreciate for your pride!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...